PostHeaderIcon Jadłospis

Żłobek Publiczny w Bielawie

JADŁOSPIS OD 03.10.2022 r. DO 07.10.2022 r.

 

03.10.2022 r.-PONIEDZIAŁEK

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

 

I śniadanie

Płatki owsiane na mleku (mleko i produkty pochodne, owies).

Kanapeczka :Baton pszenny z masłem/ masłem klarowanym* i powidłami śliwkowymi (mleko i produkty pochodne, mąka pszenna)

Jabłko w kawałku ( mus dla gr.I)

Herbatka jagodowa.

II śniadanie

Chleb graham z masłem / masłem * sałatą masłową i szynką gotowaną( mleko i produkty pochodne, mąka graham,pszenna).

Herbatka jagodowa.

Gr.I- Barszcz biały z warzywami ( marchew, pietruszka, seler), ziemniakami i jajkiem (jajo) - mix

Obiad

Barszcz biały z warzywami ( marchew, pietruszka, seler), ziemniakami i jajkiem, zabielany jogurtem greckim (jajo,mleko i produkty pochodne).

Placuszki ziemniaczano-cukiniowo-marchewkowe z kleksem jogurtu (mleko i produkty pochodne,mąka pszenna,jajo).

Kompot wieloowocowy.

Gr.I II damie mix – Warzywa (por,marchewka,pietruszka,brukselka ,ziemniaki) z gotowanym mięskiem wieprzowym.

 

 

 

 

04.10.2022 r.-WTOREK

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

 

I śniadanie

Kakao na mleku (mleko i produkty pochodne).

Chlebek razowy z masłem/masłem klarowanym ,serem żółtym,ćwiartką pomidora i listkiem świeżej bazylii (mąka pszenna,mleko i produkty pochodne).

Herbatka rumiankowa.

Gr.I- Kaszka mleczna malinowa, jabłko,truskawka-mus.

II śniadanie

Kolorowa galaretka z jogurtem greckim (mleko i produkty pochodne).

Chrupki kukurydziane. Gruszka w kawałku.

Herbatka rumiankowa.

Gr.I- Jesienny kociołek z kapustą pekińską,soczewicą czerwoną i warzywami (marchew, pietruszka, seler) i ziemniakamimix

Obiad

Jesienny kociołek z kapustą pekińską,soczewicą czerwoną i warzywami (marchew, pietruszka, seler) i ziemniakami.

Potrawka z indyka w sosie z marchewką i zielonym groszkiem podana z kaszą kus-kus (mąka pszenna).

Herbatka rumiankowa.

Gr.I II damie mix

 

 

 

05.10.2022 r.-ŚRODA

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

 

I śniadanie

Płatki ryżowe na mleku z suszoną morelą ( mleko i produkty pochodne)

Kanapeczka: chleb graham z masłem / masłem klarowanym * rzodkiewką czerwoną tartą,papryką żółtą i szczypiorem (mleko i produkty pochodne, mąka pszenna, graham).

Herbatka leśna.

Gr.I –mus owocowy.

II śniadanie

Chleb młodości z masłem / masłem klarowanym * (mleko i produkty pochodne,mąka pszenna,żytnia) z paprykarzem własnego wyrobu (ryż gotowany,przecier pomidorowy ,dorsz gotowany) (ryba).Oliwka zielona.

Herbatka leśna.

Gr.I- Barszcz ukraiński - krem z warzywami (marchew,buraki ,fasolka szparagowa, pietruszka, cebula, seler). - mix

Obiad

Barszcz ukraiński - krem z warzywami (marchew,buraki ,fasolka szparagowa, pietruszka, cebula, seler) z łezką jogurtu greckiego(mleko i produkty pochodne).

Klopsik z łopatki w sosie koperkowym z ziemniakami puree i bukietem gotowanych warzyw (brokuł,kalafior,marchewka) okraszonych bułeczką tartą (mąka pszenna,jajo).

Herbatka leśna.

Gr.I II damie mix ,

 

 

 

06.10.2022 r.-CZWARTEK

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

 

I śniadanie

Kasza manna na gęsto na mleku (mleko i produkty pochodne, mąka pszenna) z musem owocowym.

Chlebek młodości z masłem/masłem klarowanym i miodem wielokwiatowym ( mąka pszenna,żytnia).

II śniadanie

Bułka maślana z masłem/ masłem klarowanym* (mleko i produkty pochodne,mąka pszenna).

Sałatka pychotka z rodzynkami (jabłko,banan,brzoskwinia,malina świeża,gruszka),posypana wiórkami gorzkiej czekolady.

Herbatka leśna.

Gr.I- Krupnik z kaszą jęczmienną (jęczmień), warzywami ( marchew, pietruszka, seler)

i ziemniakami.- mix

Obiad

Krupnik z kaszą jęczmienną (jęczmień), warzywami ( marchew, pietruszka, seler) i ziemniakami.

Gulasz z szynki podany z makaronem razowym i surówką z gotowanej kalarepki z marchewką tartą i cebulką dymką(maka pszenna,)

Herbata leśna.

Gr.III danie mix

 

 

07.10.2022 r.-PIĄTEK

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

 

I śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku (mleko i produkty pochodne).

Chałka z masłem/ masłem klarowanym* i dżemem porzeczkowym nisko słodzonym (mleko i produkty pochodne, mąka pszenna).

Melon w kawałku. Herbatka z aronii.

Gr.I- Melon-mus

II śniadanie

Chleb graham z masłem/ masłem klarowanym* i pastą z karkówki własnego wyrobu ze szczypiorkiem mąka pszenna,graham, mleko i produkty pochodne). Ogórek kiszony w kawałku.

Gr.I- Zupka pomidorowa z warzywami ( marchew, pietruszka, seler) i ryżem- mix

Obiad

Zupka pomidorowa z warzywami ( marchew, pietruszka, seler) i ryżem,zabielana jogurtem greckim

Pierożki ruskie okraszone cebulką (mąka pszenna,mleko i produkty pochodne).

Kompot owocowy.

Gr.I – II danie- mix

 

 

 

 

*do smarowania pieczywa dla dzieci z nietolerancją białka znajdującego się w mleku krowim.

 

Między posiłkami woda do picia „Żywiec Zdrój”

 

Jadłospis może ulec zmianie w poszczególnych dniach tygodnia.